Sajtkarta

TISCALI - INFORMATIONTiscali

Jag har ännu inte gjort någon riktigt detaljerad genomgång av Tiscali, men vill ändå redan nu lämna ut viss information.

Till att börja med så är det rätt märkligt att de (idag, 1 oktober 2004) på sin webbsajt har en jämförelse med olika leverantörer, inklusive Spray, där de visar hur mycket billigare Tiscali är. Dvs de har en prisjämförelse med sig själv (eftersom Spray köpt Tiscali, augusti 2004).
Prisjämförelsen ser ut så här;
Nuvarande operatör Månadskostnad Du sparar per år
Telia Bredband 500 339 kr 492 kr
Glocalnet 337 kr 468 kr
Rix Telecom 335 kr 444 kr
Spray 329 kr 372 kr

Jag ska inte nu kommentera alla fel i denna helt felaktiga jämförelse, utan vill mest bara peka på det märkliga i att de jämför sig med sig själva.

PPPoE-klient behövs för att koppla upp sig mot Tiscali (inte särskilt bra).

Vad som är bra däremot är att Tiscali i alla fall informerar vilka PPPoE-klienter som är godkända (utöver den som medföljer deras installations-CD);
PPPoE klienter som är godkända:
- Efficient Networks Enternet 300
OS: Win95/98/ME/NT4.0/2000/XP

- Redback PPPoE dialer
OS: Win98/98SE/ME/NT/2000/XP

- WinPoET och MacPoET
OS: Win95/98/98SE/ME/NT4.0/2000

- FriendlyPPPoE client
OS: Win95/98/98SE/ME/NT/2000/XP


Men värt att notera är att de på annat ställe (alltså inte där informationen borde finnas) nämner att Tiscali ej ger support mer än om man nyttjar Tiscalis egen PPPoE-klient (de skriver "Vi kan dock inte ge support på övriga PPPoE klienter").

Du kan inte välja bort e-post och hemsida för att därmed få en bättre månadsavgift.

Du kan få spam- och virusskydd till din e-post, men det kostar då ytterligare dyra 25 kr/månad (extremt dyrt !!!).

Du har en lång bindningstid (vilket nämns med svag, ljusgrå, liten text längst ned på sidan) på 12 månader.

Ovanpå detta har du en väldigt lång uppsägningstid på 3 månader.

Man kan åka på att betala extra om man passerar deras gränser för dataöverföring, vilket alltså inkluderar den totala trafiken nedströms och uppströms (ganska sällsynt att något bredbandsföretag har dylika gränser).
Bara att ha datorn påslagen kan därmed kosta dig extra oväntade pengar.
Tiscali har en länk till en sida med information vad det kan kosta dig extra, tyvärr fungerar inte denna länk (www.tiscali.se/consumer/adsl/kostnad.php).
OBS! Detta innebär alltså att Tiscali har total kontroll över allt som du laddar ner och upp (hur de sedan använder sig av denna information är inget du får reda på).
Dessutom är detta en teknik som gör att du inte kan veta hur mycket du laddar ner/upp. Om Tiscali säger att du laddat ner/upp 86 GB förra veckan, som du får betala för, så kan du inte motbevisa detta. Du är i deras våld


Anslutningsavgiften är 595 kr.

Om man vill ha modem kan man få ett Zyxel Prestige 645 MP för 695 kr.

Månadskostnaden är 379 kr för 8 Mbit/s nedströms, men sedan finns ett special-abonnemang för 298 kr/mån där det tycks vara så att hastigheten kan variera mellan 0,5 Mbit/s upp till 8 Mbit/s. Ett riktigt, riktigt osäkert kort som man definitivt inte ska satsa på, enligt min mening !!!

De har en fakturaavgift på 15 kr/månaden som man måste plussa på månadskostnaden (tror dock man kan komma runt denna extra avgift på något sätt).

Tiscali påstår att du kan få bredbandet inom 10 dagar. Eftersom det är 14 dagars ångerrätt är 10 dagar teoretiskt omöjligt. Du får aldrig bredband innan 14 dagar passerat om du inte avsäger dig ångerrätten (vilket du i och för sig kan göra med Tiscali, men faktum kvarstår att du inte med automatik får uppkopplingen inom 10 dagar, som Tiscali vill göra gällande).

Tiscali hör till de obskyra företag som har rubriken "Gratis internet" (det är alltså långt ifrån gratis!).

Tiscali skriver;
"Eftersom Tiscali ADSL Bredband bygger på delad bandbredd varierar hastigheten beroende på när du är uppkopplad. Tiscali garanterar att du får upp till 0,25 Mbit/sekund för Online, 0,5 Mbit/sekund för Basic, 2 Mbit för Plus och 8 Mbit för Extra, men inte att du alltid kommer att ha denna hastighet. Hastigheten beror alltså av hur många som använder tjänsten samtidigt."
Tiscali garanterar alltså inte någon minsta hastighet, bara att du har en teoretisk möjlighet att få upp till här angivna hastigheter. De informerar inte om att du aldrig vid något tillfälle lär få de hastigheter de i detta avsnitt "garanterar" ! De nämner heller inget om övriga faktorer som gör att du kommer att få en lägre hastighet än vad du betalat för.

De verkar dessutom ha allvarligt bristfälliga kunskaper inom deras eget område.
Bl.a. påstår Tiscali att 8 Mbit/s är det snabbaste man kan få via telelinan. De skriver; "Snabbare bredband finns inte via telefonlinjen!" om 8 Mbit/s.
Så är är det inte alls!

De hävdar också att tre av fyra i Sverige kan få Tiscali. Så här skriver de;
"Tre av fyra hushåll i Sverige kan beställa ADSL bredband av Tiscali så med stor sannolikhet kan du få Tiscali ADSL bredband."
Knappast ! En av 100 är närmare sanningen. Tre av fyra har kanske en teoretisk möjlighet att få ADSL, dock inte från Tiscali, eftersom det beror på om Tiscali har ADSL-utrustning i telestationen, och om det är plats ledigt i Tiscalis DSLAM.

Tiscali har en av de mest märkliga formuleringar jag sett i leverantörernas avtal.
De skriver; "Det är frivilligt att lämna begärda personuppgifter, men Kunden är införstådd med att Avtalet inte kan ingås om Kunden inte lämnar personuppgifterna". Hmm, ja det är frivilligt att äta också. Vad de menar är alltså att det inte alls är "frivilligt" att lämna sina personuppgifter!

Därefter följer ett långt utlägg om allt vad de kan göra med dina personuppgifter. Och lita på att de kommer att utnyttja denna möjlighet, särskilt efter att Spray köpt upp dem!

UTDRAG FRÅN AVTAL

"Kunden lämnar genom ingåendet av Avtalet sitt samtycke till att Tiscali, utöver vad som behövs för uppfyllandet av Avtalet, även får behandla personuppgifter knutna till abonnemanget för statistikändamål. Kunden ger vidare sitt samtycke till att personuppgifter lämnas ut till Tiscalis samarbetspartners och andra avtalsparter, även utanför EES-området. Tiscali kan komma att samköra personuppgifter med andra personregister i syfte att tillföra och uppdatera registren med sådana personuppgifter som Tiscali bedömer utgöra en förutsättning för en god kund- och registervård, såsom namn och adressregister. Kunddata sparas hos Tiscali i upp till 60 dagar efter Avtalets upphörande."
Gäller från 2004-01-19

Jag känner det inte som jag behöver kommentera detta utdrag, utan lämnar till var och en att tolka vad här står.

Det finns mer märkligheter i avtalet, men bara detta om personuppgifterna anser jag vara skäl nog för att aldrig ens tänka tanken att välja Tiscali som leverantör av internet.

Se hela avtalet här.


För information om Spray bredband klicka HÄR !
Bredband / ADSL - Sanningen om Sveriges internetleverantörer !
Klicka på bannern här för att gå till huvudsidan om bredband och internetleverantörer.