Allmän info om Spray

För andra leverantörer har jag sammanställt information om priserna för deras respektive tjänster. Jag kommer dock inte att göra detta för Spray (i alla fall inte i detta läge), av den enkla anledningen att det finns nog ingen annan leverantör som det är så svårt att inhämta information från. Sprays prissättning är ganska krånglig att redogöra för, så jag sparar detta till senare.

För information om den andra delen av Spray, Tiscali, klicka HÄR !


Att söka information på Sprays webbsajt är ett projekt man måste ge sig in på när man har gott om tid över.

Att få information från Sprays kundtjänst är nästintill omöjligt. De gånger jag försökt har det tagit mycket lång tid att få svar och svaren jag fått har antingen varit svar på en annan fråga än den jag ställt, eller ett luddigt svar som bara genererat en mängd fler frågor.

Till att börja med måste jag särskilt understryka att den som läser information på Sprays webbsajt inte bör fästa någon större vikt vid en del av vad som står här.

Oriktiga uppgifter från Spray

Spray tycks medvetet ha gjort det komplicerat att söka information om deras tjänster. Ingenstans finns det en jämförelse mellan de olika tjänsterna, och ingenstans finns det ens en tydlig sammanställning av var tjänst. Dessutom skriver Spray lite här och var mer eller mindre allvarliga osanningar. Jag ska här ge några exempel.

#1

Spray skriver t.ex. "Till skillnad från andra ADSL-leverantörer loggar inte Spray Bredband automatiskt ut dig då du inte surfar".
Det finns nog de som läser detta som tror att Spray inte skulle hitta på en sådan sak. Visst finns det kanske en och annan leverantör där man blir utloggad vid inaktivitet. Dock sker detta inte generellt, så som Spray försöker ge sken av, för att försöka komma i bättre dager. Det är faktiskt ganska ovanligt. Det är ju bra att Spray inte är sämre än andra här, men det är lite märkligt att försöka ge intrycket av att man skulle vara bättre än de övriga när så ej är fallet.
Om Spray nödvändigtvis vill säga mer än att du inte loggas ut vid inaktivitet kunde de i stället formulerat sig i stil med "Med Sprays bredbandslösning loggas du inte ut när du inte surfar".

#2

Spray skriver följande på sin webbsajt;
ADSL är en av de tekniker som går under namnet bredband. Fiberoptiska kablar nedgrävda i marken är en annan. Med fiberkablar skickas informationen med ljus varför fiberkablarna i sig är ett snabbare medium. Däremot så påverkas hastigheten i fiberkablarna av hur många som surfar i området eller huset. Så bredband med fiberkablar behöver inte vara snabbast.
Spray drar ett löjets skimmer över sig själva när de uttalar sig på detta sätt. De jämför den genomgående bästa och mest avancerade fibertekniken, där man kan tuta igenom massor med gigabits, med en kopparkabel där tekniken om några år kanske gör att man kan komma upp i maximalt 200 Mbit/s under extrema omständigheter och för väldigt korta sträckor kopparkabel.
Naturligtvis påverkas hastigheten lika väl för ADSL vid hög belastning. När Spray hävdar att en infrastruktur baserad på gammal kopparkabel skulle kunna vara snabbare än via fiber visar Spray på en inkompetens av oanade mått.

#3

Sedan skriver Spray;
Det bekväma med just ADSL-tekniken som Spray använder är att du istället för nedgrävda kablar i marken kan använda ditt vanliga telefonjack, och ändå få bredbandsmässig hastighet och tillgänglighet.
På vilket sätt är det bekvämare för en användare att skaffa ADSL-modem, konfigurera på detta, och förlita sig på att denna teknik håller och är anpassad (vilket den inte är) för framtida utvecklingar, jämfört med att bara trycka in en tåt i ett bredbandsuttag i väggen direkt från datorn (eller routern), utan någon extra speciell kringutrustning?
Om det sedan skulle vara av någon betydelse för användaren ifall infrastrukturen finns ovan eller under marken undrar jag om Spray tror att det inte finns någon kopparkabel under marken?
"Bredbandsmässig hastighet och tillgänglighet"?
Menar Spray att man med ADSL kan komma upp i något som kan jämföras med en pålitlig fiberlösning? Spray är ute på väldigt djupt vatten när de uttalar sig.

#4

Spray skriver vidare;
Med ADSL slipper du även vänta på grannars beslut, du kan installera det även om din närmaste granne tycker att internet är det tråkigaste som finns. Dessutom, eftersom du är helt ensam om din uppkoppling påverkas inte din kapacitet av hur många av grannarna som är uppkopplade samtidigt.
Du får inte ADSL om det inte finns täckning kundmässigt, eller om din telestation inte är utbyggd för ADSL.
Du är naturligtvis heller inte mer ensam i din ADSL-uppkoppling jämfört med en LAN-lösning via t.ex. fiber.

#5

Spray skriver;
ADSL betyder "Asymmetric Digital Subscriber Line" och innebär kort och gott att nättrafiken sker via vanlig kopparledning, det vill säga via din vanliga telefonledning. Ingen fiberkabeldragning i marken behövs.
Spray känner tydligen inte ens till att den största delen av trafiken med en ADSL-lösning normalt går genom fiber. Det är bara den sista lilla sträckan mellan telestationen och där du bor som trafiken går genom Telias/Skanovas kopparkabel (det är alltså här begränsningen av hastigheten finns).
Sedan innebär "Asymmetric Digital Subscriber Line" att det via telelinan är olika hastighet upp och ner (dvs uppströms och nerströms), i motsats till äkta bredband med full duplex.
Spray har så otroligt mycket att lära sig om det de säljer, och deras bristande kunskaper gör att man undrar vilken kvalitet man får med deras ADSL-lösning!

#6

Spray skriver;
Det första telefonjacket är det som "bryter de andra" och brukar i en lägenhet vara det jack som finns närmast entrédörren. I en villa sitter oftast första jacket på nedre våningen. I äldre villor med luftledning, kan första jacket finnas på övervåningen.
Vad Spray menar är att om man lyfter luren till en telefon kopplad till det första jacket så bryts förbindelsen på telefoner kopplade till efterföljande jack (Spray har på en annan sida förklarat detta något bättre; "Ditt första telefonjack är det som 'bryter' de andra jacken när någon lyfter luren"). Så behöver det inte alls vara! Det är avhängigt om det är parallellkopplat eller inte.

#7

Spray skriver;
Upp till 160 gånger snabbare än vanligt modem (på en annan av Sprays webbsidor uppger Spray att hastigheten är 140 gånger snabbare) med 8 Mbps.
Det är i stället upp till teoretiskt 150 gånger snabbare med ADSL 8 Mbit/s jämfört med ett 56 Kbit/s-modem. Men att du aldrig kommer upp i 8 Mbit/s reducerar naturligvis denna jämförelse mellan ADSL och 56 kbit-modem.

#8

Spray skriver;
Spray tvingar inte på dig en startsida.
Det kan i detta sammanhang vara bra att känna till att väldigt få leverantörer tvingar in dig till någon speciell startsida (som Telia och Com Hem, där du loggar in via speciella webbsidor), så det är inget Spray kan känna sig särskilt unika för.

#9

Spray sprider också lögner i media om att man för sin senaste tjänst garanterar en hastighet av 8 Mbit/s nedströms.
Naturligtvis kan ingen leverantör garantera 8 Mbit/s via ADSL. Inte ens om man bor närmare än 3.500 meter från telestationen. Spray ljuger på samma sätt som företaget Eurobell (även om Eurobell t.o.m. på ett ännu värre sätt garanterar 8 Mbit/s oavsett avståndet till telestationen).
Man får helt enkelt inte 8 Mbit/s !!! Det enda som är garanterat med Sprays garanti är att det är en bluff.

De leverantörer som "garanterar" vissa hastigheter med ADSL anger heller aldrig någonsin vilken kompensation man får om "garantin" inte uppfylls (vilket den aldrig kommer att göra med löftet om 8 Mbit/s). Vem som helst kan utlova och garantera vad som helst så länge det inte får några efterverkningar om löftet inte uppfylls, och detta utnyttjar Spray sig av!
Spray har valt att på sin webbsajt inte skriva att man garanterar 8 Mbit/s, men bara för att man via sina pressreleaser låter andra sprida sina lögner så har man inte ryggen fri!

#10

Spray lovar också på att man med sin nya tjänst ska uppnå 80 % "befolkningstäckning" (på Sprays webbsajt står det på några ställen; "Rikstäckande - 80% av svenska hushåll kan få Spray Bredband").
Det kommer man inte alls att uppnå, utan det är bara ett rent reklamtrick av lögnaktig karaktär.

Tele2 som är större än Spray på bredbandsmarknaden är lite försiktigare i sina uttalanden och har som målsättning att 30 procent av hushållen ska kunna få tillgång till deras 8 Mbit-lösning.

#11

Spray skriver också;
"85% av alla hushåll i Sverige kan idag få bredband via ADSL".
Var har de fått denna information om? Hur många som kan få ADSL i Sverige beror på hur man räknar. Enligt t.ex. PTS så är det betydligt färre, 1,4 miljoner hushåll (dvs vart tredje svenskt hushåll... 33 %), som under 2004 har möjlighet att ansluta sig till någon typ av bredband (alltså förutom ADSL även LAN, radio, kabel, etc).
På en annan webbsida har Spray sänkt siffran några procent och skriver "idag kan 83 % av alla Sveriges hushåll få Spray ADSL Bredband". Det är dock fortfarande felaktigt, om än 2 procent mindre fel.

Hur många som kan få ADSL är t.ex. beroende på hur många telestationer som är utbyggda och med vilken kapacitet. Endast en liten del av de med utbyggda telestationer kan få ADSL från just Spray, eftersom en förutsättning är att Spray har sin s.k. DSLAM-utrustning där. Om Spray vill informera om hur många som kan få ADSL från Spray så informerar de om exakt vilka telestationer som Spray har sin utrustning i (och hur många som kan koppla in sig där), och sedan utgår de från detta. Men Spray är inte öppen i sin redovisning, så du lär aldrig få denna information.

Spray tillägger "Fick Spray välja skulle alla som vill ha ADSL Bredband få det. Tyvärr bestämmer inte vi om utbyggnaden". Jo, så är det säkert, men fick jag bestämma så skulle alla som vill ha äkta bredband via fiber få detta i stället.

#12

Spray marknadsför sig i media som "Sveriges billigaste bredband" och med en slogan som "till Sveriges bästa pris", men det är nog svårt att hitta något dyrare och sämre ADSL-alternativ i dagsläget. Spray är med sina 2 Mbit/s t.o.m. dyrare än andra som levererar fyra gånger mer bandbredd.


Produktinformation

ProduktHast. nedströmsHast. uppströmsTillkommer
Light250 Kbit/sSpray uppger ingen hastighet25 öre/MB
500512 Kbit/s 400-500 kbit/s  
20002 048 Kbit/s Endast 400-500 kbit/s  
80008 Mbit/sSpray uppger ingen hastighet 

För Spray Bredband Light är månadskostnaden maximerad till 329 kr.

Spray har en kalkyl över vad din verkliga månadskostnad blir med Spray Light.
Aktivitet Cirka MB    Kostnad (25 öre/MB)
Skicka/ta emot ett vanligt e-mail 0,1 2,5 öre
Läsa nyhetsportal och två nyheter 1 25 öre
Ladda ner en MP3 4 1 kr
Titta på ett mindre videoklipp på hemsida 5 1,25 kr
Ta emot ett mindre program/uppdatering 10 2,50 kr
Surfa 1 timme 20-30 5 - 7,50 kr
Spela onlinespel 1 timme 20-30 5 - 7,50 kr
Ladda ner ett större spel eller program 50-100 12,50 - 25 kr

Exempel på en månadskostnad:
Surfa på hemsidor en halvtimme varje dag: Ca 375 MB
Läsa och skicka mail varannan dag: Ca 30 MB
Betala räkningar 1 gång/mån: Ca 5 MB
= 410 MB
Rörlig månadsavgift: 25 öre x 410 = 102, 50 kr
Fast månadsavgift: 99 kr
Totalt: 201,50 kr
Jag skulle gissa att nivån för ½ timmes surfande per dag mera ligger på 250 kr per månad och uppåt, om man tar med allt i beräkningen, t.ex. löpande uppgraderingar (som ibland sker med automatik) av din dators programvara.
Dessutom ska man inte glömma att att du inte har någon som helst möjlighet att kontrollera att de avgifter Spray tar ut med denna lösning är korrekta. Spray kan hävda precis vad som helst och du kan inte göra annat än att snällt acceptera de kostnader de bestämt. Ett skäl nog så tungt för att aldrig nappa på ett dylikt erbjudande!

Anslutningsavgiften ligger normalt på 599 kr.

Månadsvis fakturering.
En fakturaavgift på 15 kronor tillkommer per faktura om betalning inte sker via autogiro.

Öppningsavgift avstängt abonnemang (ADSL): 750 kr

Flyttavgift ADSL: 599 kr


Bindningstid: 3 månader (fram till den 31/12 är bindningstiden 12 månader).

I en kampanj fram till slutet av 2004 - enbart för nya kunder - erbjuds en viss rabatt, men du blir då tvungen att binda upp dig till Spray under ett helt år. Detta är definitivt inget förmånligt avtal, och jag rekommenderar starkt att inte hoppa på detta erbjudande!

Uppsägningstid: 3 månader.

Det bör noteras att uppsägningstiden i praktiken kan bli runt 4 månader.
Spray har följande lite krångliga tillägg till uppgiften om uppsägningstiden;
"Uppsägningen ska vara Spray tillhanda senast fem vardagar före det månadsskifte som infaller 3 månader före den tidpunkt då uppsägningen eller bytet önskas träda i kraft."

Du får av någon anledning inte ansluta server (webbserver, FTP-server, mailserver)!
Detta är normalt inget problem med andra leverantörer.

Med Spray finns det möjlighet att köpa till en ADSL2+-router (Spray kallar det felaktigt för ADSL-modem) från ZyXEL Communications som heter ZyXEL Prestige 660H-61 S, med Ethernet-anslutning och inbyggd brandvägg. Alla operativsystem.stöds. För mer information klicka här
Normalpriset för detta modem från Spray är 580 kr (det framgår ej om frakt eller andra kostnader tillkommer, men det gör det förmodligen).

Avseende Linux skriver Spray så här;
Väljer du att köpa Sprays ADSL-abonnemang exklusive ADSL-modemet från Spray, måste du se till att själv skaffa en mjukvara för anslutning (så kallad PPP-dialer eller PPPoE) som är anpassad för Linux.

Avseende leveranstid skriver Spray;
"Beställer du idag så tar det normalt 20 arbetsdagar (dvs ca 4 veckor) till det att du kan surfa med ditt nya snabba ADSL-abonnemang".
Det framgår inte om Spray räknar räknar med vad distansavtalslagen säger. Med Spray har man 17 dagars ångerrätt (under vilken Spray inte gör något för att du ska få ditt bredband). Sedan tillkommer 8-10 arbetsdagar som Telia/Skanova har på sig för sin del av arbetet. Dvs över 20 arbetsdagar totalt.

Avseende kundtjänsten skriver Spray att "93,9% besvaras inom 1½ min". Det framgår inte av vad. Gissningsvis är det 93,9 procent av telefonsamtalen som Spray avser.
Om detta är sant har jag ingen vetskap om, men om Spray hade mätt hastigheten för "e-post svar" så hade nog 1½ minut stigit till fem dagar eller så. Av egen erfarenhet vet jag att det tar mycket lång tid att få skriftliga svar från Spray.

Varning för kombinationserbjudanden !

Spray har också varierande kombinationserbjudande med telefoni. Du ska aldrig komplicera dina avtal med att binda upp dig till andra saker än bredband. Det gör det bara mer komplicerat för dig på olika sätt.
Dessutom bidrar du till att göra bredbandsmarknaden ännu mer svåröverskådlig om du faller för olika kombinationserbjudanden (som i övrigt oftast inte ger dig något som är bättre än vad du kan få på annat sätt, från annat håll).

Avtalet med Spray


SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SPRAY ADSL BREDBAND
(Gäller fr o m 2004-12-01)

Jag har från avtalet plockat ut det viktigaste som står här.

3.4 Abonnenten får endast använda Tjänsten för privat bruk. Abonnenten får inte ansluta datorresurser, såsom t.ex. en server till det av Spray tillhandahållna nätet i syfte att vederlagsfritt eller mot betalning erbjuda och/eller tillhandahålla varor, tjänster eller information till utomstående.

3.5 Bredband 2000-tjänsten och Bredband 8000-tjänsten är begränsad till en nedladdningsmängd på max 25 GB per kund per kalendermånad och en uppladdningsmängd på max 25 GB per kund per kalendermånad. Skulle nedladdningsmängden eller uppladdningsmängden överstiga 25 GB för en enskild kalendermånad äger Spray rätt till att begränsa kundens nedladdningsmöjligheter och eller uppladdningsmöjligheter eller helt stänga av kundens tjänst.

4.1
Den rörliga avgiften baseras på summan av Megabyte som har laddats ned till Abonnentens dator och upp från Abonnentens dator.

7.1 Vid fel eller avbrott i Tjänsten skall Abonnenten kontakta Sprays kundtjänst via telefon 08-546 90 200, via e-postadressen adsl@support.spray.se, via brev till Kundtjänst, Spray Network AB, Box 9, 881 21 Sollefteå, eller via fax till Fax: 08 - 546 90 201.

7.2 För det fall Sprays kundtjänst konstaterar att felet är att hänföra till ADSL-modem som levererats av Spray till Abonnenten, sker avhjälpande genom att Abonnenten i enlighet med Sprays kundtjänsts instruktioner skickar modemet till av Spray anvisad adress för reparation. Vid sådant avhjälpande åtar sig Spray att åtgärda felet inom sju (7) arbetsdagar räknat från den dag då modemet inkommit till den av Spray anvisade adressen ("Garantiservice").

7.3 Garantiservice gäller i fem (5) år från datumet för Abonnentens köp av ADSL-modemet från Spray. Garantiservice gäller dock inte vid fel på grund av åska (force majeure), yttre åverkan eller vid handhavandefel, då Spray inte svarar för sådana fel.

7.4 Abonnenten är införstådd med att Garantiservice enligt ovan inte innebär någon rätt till ersättningsmodem eller liknande under avhjälpandet och att Abonnenten således inte kommer att kunna utnyttja Tjänsten under avhjälpandet. Spray ansvarar inte för kostnad, förlust eller skada som uppkommer på grund av fel eller avbrott i Tjänsten som är att hänföra till sådant ADSL-modem som levererats av Spray till Abonnenten.

8. Ändringar
Spray förbehåller sig rätten att löpande ändra eller göra tillägg till dessa villkor, inklusive priser. Aktuella villkor och priser publiceras på www.spray.se/villkor_priser. Ändringar eller tillägg aviseras på nämnda webbadress 30 dagar innan ikraftträdande. Om ändring eller tillägg är till nackdel för Abonnenten, och denna nackdel inte endast är av ringa betydelse, har Abonnenten rätt att senast vid de nya villkorens ikraftträdande säga upp dessa villkor med verkan från sistnämnda tidpunkt. Om en uppsägning inte sker anses Abonnenten ha godkänt de nya villkoren. Spray rekommenderar att uppsägning sker skriftligen.

9. Avtalsperiod och uppsägning
Avtal om tillhandahållande av Tjänsten gäller tills vidare enligt den avtalsperiod (bindningstid) som gäller vid tecknade. Om avtalet inte sägs upp senast tre (3) månader före avtalsperiodens utgång gäller avtalet tillsvidare med en uppsägningstid om tre (3) månader. Uppsägningen av Avtalet innebär ett upphörande av Tjänsten den sista dagen i en kalendermånad.


Frågor som ej besvaras på Sprays webbsajt

 • Uppgifter om hastigheter uppströms för Spray bredband Light och Spray bredband 8000
 • Dynamisk eller fast IP-adress
  (jag gissar att det är dynamisk IP-adress)
 • Om hemsida ingår och vad som i så fall gäller för denna/dessa
  (jag tror inte att någon hemsida ingår för något alternativ)
 • Om e-post ingår, och vad som i så fall gäller för detta
  (jag tror inte e-post ingår för något alternativ)
 • Om spamfilter och/eller virusskydd ingår
 • Vilket nät som Spray använder sig av
 • EN MÄNGD ANDRA FRÅGOR
  Se de runt 100 frågorna på denna sida.

Antal kunder

Enligt vissa uppgifter ska Spray ha 40.000 bredbandskunder, men Sprays VD har själv uppgivit att de endast har 26.000 bredbandskunder (och totalt 90.000 internetkunder). Med Tiscali tillkommer 20.000 ADSL-kunder (och drygt 100.000 modemkunder), vilket ger totalt 46.000 bredbandskunder (och 200.000 modemkunder) för Spray plus Tiscali i slutet av 2004.
I december 2004 hävdar Sprays VD att Spray har 50.000 ADSL-kunder.
Spray köper grossisttjänster från Telenor och Teliasonera (med planer att även köpa från Song Networks).
Sajtkarta
Bredband / ADSL - Sanningen om Sveriges internetleverantörer !
Klicka på bannern här för att gå till huvudsidan om bredband, ADSL och internetleverantörer.