Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2021-10-07, 20:31
Amatörförvaltaren Amatörförvaltaren är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Oct 2021
Ort: Stockholm
Inlägg: 1
Fråga Hur neka medlemsskap pga bosättningskrav?

Hej!
Frågorna är hur nekar man (kortfattat anledning eller längre o hur ev bevisa)? Måste säljaren betala mäklaren 2 gånger? Anar att vi kanske?/alltid? blir skadeståndsskyldiga till säljaren om priset blir lägre - kan vi påverka val av mäklare o hur den säljs typ offentlig visning & Hemnet?

Ang bevisning, räcker det med indicier typ osannolikt flytta från city t mindre i förort?, arbetar i svängen.
Då frågan är delikat vill jag inte berätta några fler detaljer

Anar att många på forumet undrar varför. Jo, vi är en liten förening med ännu färre aktiva medlemmar. Vi orkar inte med en enda medlem som inte avser bosätta sig, åtskilliga befintliga har blivit passiva pga sjukdom, ålder, och andra naturliga ändrade förhållanden. Därtill alla skräckhistorier om spekulationsköp med snabba fräcka renoveringar (24-7h,änsynslösa, felaktiga åtgärder och direkta skador på såväl hus som grannlägenheter).
Tack på förhand
Svara med citat
  #2  
Gammal 2021-10-08, 12:29
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 294
Standard

Först: Rätten för en medlem att överlåta sin bostadsrätt till den som denne väljer är i det närmaste absolut. Föreningen får dock neka medlemskap (och på så vis hindra överlåtelsen) i vissa särskilda fall. Föreningen behöver inte betala skadestånd eller liknande för nekat medlemskap så länge den kan visa på enligt lag saklig grund. Saklig grund kan hittas i er stadga men lita inte fullt ut på den då vissa stadgeskrivningar är ogiltiga - titta hellre i Bostadsrättslagen under kapitel 2.

Citat:
Frågorna är hur nekar man (kortfattat anledning eller längre o hur ev bevisa)?
Det räcker med att meddela mäklaren att medlemskapet ej är godkänt/att köparen vägras inträde i föreningen. Överprövas detta (vilket ni kan räkna med att det gör) så behöver ni visa på sakliga skäl. I princip är det endast befintliga skulder som hänför sig till tidigare boende (obetalda hyror te x) eller otillbörlig vandel kopplat till tidigare boende (hotat grannar, trakasserat hyresvärd et c) som är giltiga skäl. Visst det finns i grunden ett bosättningskrav men flera domar har luckrat upp betydelsen av detta - te x är det tillåtet att köpa en bostadsrätt och omgående hyra ut denna i andra hand så länge man har för avsikt att efter en tid inträda som boende medlem (ex köpa några år före pensionering för att kunna flytta när man går i pension).

Citat:
Måste säljaren betala mäklaren 2 gånger?
Nej. Mäklaren får endast betalt först efter att denne lyckas sälja bostadsrätten och köpet godkänts av föreningens styrelse.

Citat:
Anar att vi kanske?/alltid? blir skadeståndsskyldiga till säljaren om priset blir lägre
Bara om ni nekat på felaktig grund och köparen hoppar av under processen och näste köpare betalar mindre - och dessutom så behöver ju säljaren först rikta detta krav mot er. Förekommit men är sällsynt.

Citat:
kan vi påverka val av mäklare o hur den säljs typ offentlig visning & Hemnet?
Verkligen inte. Styrelsen skall under inga som helst omständigheter lägga sig i medlemmarnas försäljning av bostadsrätter.

Citat:
Ang bevisning, räcker det med indicier typ osannolikt flytta från city t mindre i förort?, arbetar i svängen.
Då frågan är delikat vill jag inte berätta några fler detaljer
Glöm alla dessa tankar du är helt ute och cyklar i ärende som du ej har med att göra. Farligt om du påverkar någon försäljningsprocess!

Citat:
Anar att många på forumet undrar varför. Jo, vi är en liten förening med ännu färre aktiva medlemmar. Vi orkar inte med en enda medlem som inte avser bosätta sig, åtskilliga befintliga har blivit passiva pga sjukdom, ålder, och andra naturliga ändrade förhållanden. Därtill alla skräckhistorier om spekulationsköp med snabba fräcka renoveringar (24-7h,änsynslösa, felaktiga åtgärder och direkta skador på såväl hus som grannlägenheter).
Tja - det kan så klart bli problematiskt med få som engagerar sig - men lösningen är inte att det kommer komma in nya människor med energi och lösa era problem eller föreningens arbetsuppgifter. Lösningen är i stort sett ett ledarskapsproblem där ni som styrelse har att välkomna, informera, engagera och lägga upp ert arbete så att fler deltar och bidrar på frivillig grund. Råder dig att läsa på lite här på forumet om hur man välkomnar nya medlemmar samt om olika tips hur man locka med olika saker för att få till ett bättre engagemang.

Vad gäller renoveringar så kan ni så klart ha vissa ordningsregler som ni gemensamt överenskommer på ett medlemsmöte men i verkligheten så är det bästa att prata med varandra. Ingen medlem kan renovera 24/7 ifall man har en vettig styrelse - det är ju bara att ringa på dörren och ta ett bra snack. I extrema fall eller ifall det är galna fester och den boende inte bryr sig varför inte sonika gå ner i källaren och skruva ut proppen?

Skador/felaktigheter får ni följa upp bättre - hitta rutiner för detta! Sedan är det väldigt få saker som drabbar er som förening ändå - oftast blir en felaktig renovering näste innehavares huvudvärk. Ni har också i många fall rätten att ställa ekonomiska krav på den medlem som orsakat föreningen en kostnad även om denne hunnit flytta därifrån.

Citat:
blivit passiva pga sjukdom, ålder, och andra naturliga ändrade förhållanden. Därtill alla skräckhistorier om spekulationsköp
Detta är inte seriöst alls. Skulle ni förbjuda era medlemmar att bli gamla eller någon medlem från att sälja för att ni tror att denne köpt på spekulation? Finns en åskådning för den som har dessa tankar, brukar kallas fascism...
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Neka medlemskap? Thevic1 Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 4 2013-03-13 09:20
Neka medlemskap ! Granne Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 7 2012-12-20 21:29
Kan en styrelse neka medlemskap? missaskungen Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 20 2011-11-03 21:34
Medlemsskap - utträde ur brf tractors Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 2 2009-11-30 20:27Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 09:18.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare