Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2021-07-22, 16:37
Jaojaojao Jaojaojao är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2021
Inlägg: 1
Fråga styrelsen kräver att alla förändringar anmäls och godkänns

Styrelsen i min BRF-förening har gått ut med informationen om att ”alla förändringar” som hädanefter görs i bostadsrätten samt på upplåten mark ska skickas in för att godkännas. I BR ingår i vårt fall 300kvm mark som i ursprungsupplåtelseavtalet uppläts med BR. Det styrelsen åsyftar till är den punkt i föreningens stadgar om att ”väsentliga förändringar” inte får göras utan styrelsen godkännande. Det finns även en stadga som säger att ”Är lägenheten försedd med balkong, altan, mark eller uteplats får inte bostadsrättshavaren utan styrelsens tillstånd anbringa annat ytskikt än det ursprungliga”. Denna har dock ännu inte åberopats av styrelsen. Det finns inga stadgar som säger att bostadsrättshavare har anmälningsplikt för renoveringar till styrelsen i övrigt.

Min mening är att stadgan om att man inte får förändra ytskiktet på den mark som är upplåten med bostadsrätt inte bör gälla då den strider mot kap. 7 i BRL.. Har jag rätt i att detta är som att försöka tvinga medlemmar till att fråga om tillstånd för att kakla om badrum/måla om väggarna inomhus?

Vilka rättsfall kan jag hänvisa till i detta? Det tycks som att styrelsen anser att alla förändringar är väsentliga, att bostadsrättshavare därför måste anmäla alla förändringar och jämställer utbyggnad av trall/plattsättning istället för gräsmattor som ny- om- och tillbyggnationer. Eftersom att jag givetvis inte gjort något som bör kunna liknas vid ”väsentliga förändringar” eller något som enligt PBL kan liknas vid ny-, till- eller ombyggnation kommer jag inte agera ännu eller söka retroaktiva tillstånd, men det känns som en tidsfråga innan styrelsen knackar på dörren.

Mvh
Svara med citat
  #2  
Gammal 2021-07-22, 23:11
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 143
Standard

Är marken upplåten så har styrelsen betydligt mindre mandat att påverka. Kan vara så att stadge skrivningen är ogiltig, men det är inte förrän ni prövar det som ni får veta!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2021-07-23, 01:37
merbzt merbzt är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2018
Inlägg: 247
Standard

Följande finns i lagen gällande väsentliga förändringar:

7 kap. Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter
7 § Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar
...
3. annan väsentlig förändring av lägenheten.


9 kap. Bestämmelser om föreningen m.m.
15 § Beslut som innebär väsentliga förändringar av föreningens hus eller mark skall fattas på en föreningsstämma, om inte något annat har bestämts i stadgarna.


Så inomhus har styrelsen rätt medans utomhus om det är en väsentlig förändring så är det stämman som har mandat. Så även om styrelsens tolkning av en förändring är korrekt så har den ej mandat att godkänna det.

Så vad gäller? Jag vill tro att en rättsinstans skulle ta hänsyn till vad grundtanken var med att upplåta mark. Och texten "anbringa annat ytskikt än det ursprungliga" indikerar att ytan skall vara någon form av trädgård. Att t ex asfaltera hela ytan skulle nog inte falla inom det. Att anlägga en trädgård bör vara tillåtet. Samma med trall/plattsättning. Detta bör falla inom huvudkravet att bostadsrätt hålls i gott skick.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Styrelsen kräver arvode/faktura av styrelsemedlem. Arnie Bostadsrättsforum 2 2020-05-11 15:03
Revisorn kräver fällande dom för att neka styrelsen ansvarsfrihet Karmenella Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 3 2017-05-01 21:52
Styrelsen kräver - utomhusbelysning och hundar i trädgård? AndersFredrik Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 4 2013-03-13 15:04
Lyxrenovering - Informationsplikt för styrelsen vid större förändringar sven holt Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 1 2011-04-14 11:14
Inte alla boenden kräver nykterhet Admin Senaste Nytt 0 2009-03-19 19:04Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 04:02.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare