Internetuppkoppling


Här får du en övergripande beskrivning av vad du behöver i form av hårdvara (kablar och kort mm) och program för att ansluta dina datorer till internet.

När sedan uppkopplingen fungerar som den ska så är det dags att tänka på virus och en del annat som man bara behöver för att surfandet ska gå så smidigt som möligt.

 

Hårdvara

Nätverkskort:
Det du behöver först och främst är ett nätverkskort för Ethernet i datorn (USB-uppkoppling är också möjlig).

Kabel (och kontaktdon):
Det finns korsad och rak TP-kabel (TP - Twisted Pair). Korsad kabel används för att koppla ihop två datorer direkt med varandra. Används en hubb, switch eller router ska en rak kabel användas. Kontaktdonen på dessa kablar kallas "RJ45" och ser ut som på bilden. Här finns en bild som jämför RJ45-kontakt med den RJ11-kontakt som används för telefonen.

Hubb / Switch / Router:
I dessa utrustningar kopplar man samman sina datorer. En switch är mer avancerad än hub, men tänk på att vinsten med en switch ökar med antalet anslutna enheter.

 

En enda PC

Om du bara ska ansluta en PC till bredbandet så behöver du bara ett abonnemang, ett nätverkskort och en rak TP-kabel. Allt detta följer med normalt med när du beställer ett abonnemang.

För säkerhets skull bör man även ha en brandvägg av något slag.
Mer om just det finner du längre ner på denna sida.

 

LAN

Ska du bygga upp ett litet LAN ("Local Area Network", eller "lokalt nätverk" på svenska) hemma, så kan du göra detta på lite olika sätt.Med router
Ett alternativ är att köpa en router ("bredbandsdelare") till vilken du sedan kopplar alla dina datorer enligt modellen här nedan.
Denna lösning är normalt den bästa, framför allt eftersom alla anslutna datorer har tillgång till internet oberoende av varandra. Att använda sig av en router ger också minsta möjliga installation och konfigurering av anslutna datorer. När väl routern är konfigurerad kan den alltid stå på.
Allt som behövs är en router och kablage.

Not. Att koppla in en router innebär att du får en extern, publik IP-adress (s.k. PA -adress, "Provider Aggregatable") från din leverantör av bredband till din router (alltså till WAN-porten i routern). Routern konverterar den publika IP-adressen via NAT ("Network Adress Translation", dvs adressöversättning) och delar sedan ut dessa interna/lokala "icke publika" IP-adresser (kallas ibland för svarta IP-adresser) över routerns LAN-portar, dvs på andra sidan mot datorerna (klienterna).
Exempel på en sådan adressrymd med lokala IP-adresser är 10.0.0.0 till 10.255.255.255. De privata, icke-publika, IP-adresserna används ofta i företagsnät där datorerna inte har direkt kontakt till Internet.
Många nätportar (gateways) och brandväggar använder idag NAT för att skapa ett internt icke-publikt nätverk och noder så att nätverket kan kommunicera via Internet.

Med en switch så delar i stället alla inkopplade datorer på en och samma publik IP-adress. Vissa leverantörer av bredband erbjuder flera "vita" IP-adresser (ev. som tilläggstjänst), och då kan datorerna, med hjälp av switchen, få separata publika IP-adresser.
En switch är mycket enkel att koppla in och kräver inga inställningar, så som en router gör.

I Europa är det RIPE som administrerar alla IP-adresser (dvs vem som ska tilldelas vilket område av IP-adresser).

Se din IP-adress genom att klicka här!PC som router
Har du en gammal PC (486 eller senare) med plats för två nätverkskort kan du använda den som både router och brandvägg.

Nackdelen är att denna lösning kräver en extra dator, som dessutom alltid måste vara påslagen (och som står och surrar) för att du ska kunna komma ut på Internet.
Väljer du att köra en router/brandvägg som inte är windowsbaserad (Freesco eller Gnatbox) så kan konfigurations- och installationsbiten bli rätt besvärlig.
Fördelen med denna lösning är att den är kraftfull, lärorik och den blir billigare än att köpa en bredbandsrouter.

Allt som behövs är en hubb, extra nätverkskort (ett nätverkskort i din gamla dator och totalt två nätverkskort i den första datorn där du kopplar in din hubb på det andra nätverkskortet) och kablage.
Två PC
Vill du ansluta två PC till internet kan du göra enligt följande.
Nackdelen är precis som i föregående lösning att den första datorn, den som är ansluten till dosan på väggen i hallen, måste vara påslagen för att den andra datorn ska komma ut på internet.
Fördelarna är enkelheten i konfiguration och installation och att lösningen endast kräver ett extra nätverkskort och en korsad TP-kabel.

Allt som behövs är alltså ett extra nätverkskort och en korsad TP-kabel (kan kosta under 200 kr).

 

Brandvägg

Mjukvarubrandväggen är ett program du installerar i din PC, och sedan är det bara att köra. Det finns ett flertal olika brandväggar att välja mellan och ladda ner. Några är gratis och andra kostar pengar. Användarvänligheten är inte helt oviktig när det gäller en sak som gemene man inte är van att hantera. En del mjukvarubrandväggar blockerar initialt all trafik och slänger upp en fråga för varje ny aktivitet den inte känner igen, t.ex.: "Programmet ICQ vill ut på nätet! Tillåter du det?". 

ZoneAlarm från www.zonelabs.com och "Sygate Personal Firewall" från www.sygate.com tillhör de populäraste mjukvarubrandväggarna.Hårdvarubrandväggen för hemmabruk är en box liten nog att hålla i handen. De finns i många utföranden och med varierande finesser. Pris och kvalitet går ofta hand i hand här. En bra bredbandsrouter innehåller följande funktioner:

- Brandvägg (regelstyrd)
- NAT-funktion
- DHCP-server
- Switch med 4 portar

Generellt kan man säga två saker om denna typ av brandvägg:
- De ger ett bättre skydd.
- De är krångligare att konfigurera.

Nu ska man inte avskräckas av att de kan vara krångligare att konfigurera. Har du problem på något vis så har några miljoner andra haft samma problem, och lösningen finns att hitta på nätet.

Hur säker din brandväggslösning är kan du testa på ett flertal ställen på internet;
- http://probe.hackerwatch.org/probe
- www.securitymetrics.com

 

Virus

Det där med virus är en styggelse och att betala pengar för ett antivirusprogram känns onödigt på något vis. Det finns freeware. Avast32 är ett program som är gratis att använda för hemanvändare. Antivir är en speciell gratisversion, kanske inte lika sofistikerad, men gratis.
Skulle du inte vilja ha något program installerat men ändå vilja söka igenom din dator ibland kan du gå till HouseCall

 

Spyware m.m.

Det finns program som registrerar saker i din PC och skickar det ut på nätet. Problemet är att man inte vet i vilket syfte dessa programvaror används så man kan lika gärna ta bort dem. Antivirusprogrammen letar inte efter alla dessa otäckingar, men det finns program som är bra på detta. Gå till http://www.lavasoftusa.com/ och ladda ner Ad-aware. Bli inte förvånad om den hittar spyware i din dator, för det kommer den att göra.

 

Diverse program

Det är svårt att säga exakt vilka programvaror du måste ha, bortsett från antivirusprogram. Men det finns program som kan vara svårt att klara sig utan, och här följer några av dessa.

Acrobat Reader: Ska man kunna läsa pdf-filer som blanketterna på Försäkringskassans hemsida så måste man ha "Acrobat Reader", som du kan ladda ner här

WinZip är ett packningsprogram, och ett sådant man har svårt att klara sig utan. Det finns en hel del program som klarar av att packa och packa upp zip-filer och några är dessutom freeware. Här finns en många olika packprogram.

Pop-Up Stopper är också bara ett av många program som stänger ner fönster som öppnas av sig själva. Man hör när programmet stänger ett fönster, och märker man att programmet stänger en inloggningsruta eller så, så backar man och gör om det man gjorde men håller ner Ctrl-tangenten för att på så vis tillfäligt inaktivera Pop-Up Stopper. Programmet laddar du ner på www.panicware.com.

Real Player kan behövas för att lyssna på ljudfiler. Eftersom det är så krångligt att gå till www.real.com och ladda ner så rekommenderar jag att gå till Nätverk och Kommunikations programarkiv på http://nok.idg.seTipsa en vän

FORUM

Vad fungerar bra/dåligt i din förening?

Om du har några synpunkter om din brf, om din bostadsorganisation (HSB, SBC, Riksbyggen) eller frågor om att bo i bostadsrätt, dela gärna med dig av dessa genom att klicka här!
Sedan finns det även en enklare gästbok.
Sajtkarta
Bredband / ADSL - Sanningen om Sveriges internetleverantörer !
Klicka på bannern här för att gå till huvudsidan om bredband, ADSL och internetleverantörer.